Neuro-Sensitive – NEURO-KOZMETOLÓGIA

NEURO-KOZMETOLÓGIA, MINT TUDOMÁNY

 Minap egy fizikus vendégemmel való beszélgetés döbbentett rá, hogy az emberek zömének milyen misztikus dolog is a XXI.század kozmetikája.

Az, hogy csúcstechnológiás gépeket, napról-napra megújuló hatóanyagokat használunk, talán számunkra, szakmabelieknek ebben a felgyorsult világban nem is olyan furcsa. A vendégeink viszont, ha követik is a kozmetikai trendeket, sokszor hihetetlenül állnak a legújabb kezelésekkel szemben. Gyakran szembesülök ehhez hasonló szkeptikus kérdésekkel, hogy: „Tényleg ennyire hatékony?”, „Valóban olyan mélyre felszívódik?”,”Még az én bőröm is megnyugtatja?” Fizikus vendégem arcán láttam a döbbenetet, mikor meséltem neki az egyes gépek alkalmazási lehetőségeiről, az újabbnál-újabb hatóanyagokban rejlő eredményekről. Tény, hogy a liposzómák őrülete után a nanoszómák megjelenése a kozmetikumokban egy nagy ugrást jelentett, manapság pedig már dermo-kozmetológiáról, biomimetikáról, neuro-kozmetológiáról beszélünk.

Minden kozmetikai cég keresi az újabbnál-újabb hatóanyagokat, lehetőségeket a hatékonyabb kezelések kivitelezéséhez. Pár évvel ezelőtt, amikor először megjelentek a peptidek, emlékszem, még arról beszéltünk, hogy a neuro-peptidekkel való kísérletezés már folyik, de biztonságos alkalmazásukról még akkor nem beszélhettünk. No lám, pár év, és máris olyan új generációs bőrápolás van a kezünkben, amely egy tudományos vívmány, hiszen hatással van a bőr idegrendszerére, és belülről hatva, kifelé fejti ki hatását, például így nyugtatja a bőrt.

Első hallásra még egy szakmabeli is rácsodálkozhat, hogy ez tényleg működhet!?
A válasz erre, a növekvő kozmetikai cégek száma, akik neuro-kozmetikai összetevőkkel céloznak meg számos nehezen kezelhető problémát.
Hogyan és milyen hatóanyagok fejtik ki hatásukat a bőr idegvégződéseire?

Vegyük példának az érzékeny bőrt, mely napjaink egyik leggyakoribb és legfőbb (nem csak) kozmetikai problémáját jelenti. A kellemetlen feszülő, viszkető, szúró, égő érzés napjainkban az iparilag fejlett országokban a nők több mint 50%-át,  a férfiak közel 38%-át érinti, tapasztalja magán a érzékeny bőr érzetét (Mežnaršič Svoljšak, 2017).

„Új élet”az érzékeny bőr számára

Ezért is volt egy nagy mérföldkő a svájci Mibelle laboratórium legújabb kutatása, mely megalkotott egy peptidet 5 aminosavból (pentapeptid-59). Ez a peptid kis puha shea vaj gömb kapszulákba zárva könnyen és jól felszívódik a bőrbe.

Ez az ún. biomimetikus pentapeptid-59 lecsökkenti az ún. TRPV1 fájdalom receptorok aktivitását, melyek az érzékeny bőr esetében gyakran túlműködnek. A TRPV1 receptorok rendszerint az idegsejtekben találhatók meg, de az epidermisz keratinocitáiban is jelen vannak. Ezek a sejtek érzékelik legelőször a külső ingereket és a fájdalomról szóló információt gyorsan szállítják a belső rétegekben található idegsejtekhez.

Ezek a receptorok túl erősen reagálnak az olyan mindennapi környezeti hatásokra, mint a szél, napfény, szennyezett levegő, kozmetikai termékek, amelyek a normál bőr számára nem jelentenek problémát. Következésképpen ezek okozzák az érzékeny bőr tipikus kellemetlen tüneteit.

a TRPV1 receptorok működése:

Forrás: Mibelle AG Biochemistry

A peptid azonnal csillapítja az irritációt – a kellemetlen feszülő, bizsergő, viszkető, csipkedő, égő, stb. tüneteket. Ezen túlmenően, hosszú időre növeli a bőr toleranciaképességét, és csökkenti érzékenységét. A biomimetikus peptid nyugtató hatása mellett ki kell emelni anti-ageing hatását is. A megcélzott TRPV1 receptorok nem csak a bőrön jelentkező kellemetlen tünetekért felelősek, hanem fontos szerepük van az öregedési folyamatokban is.

A TRPV1 receptorok gyakori túlműködése hatással van a photo-ageing folyamatokra is. Befolyásolja azoknak az enzimeknek az aktivitását, amelyek leginkább rombolják a kollagént.

A pentapeptid-59 csökkenti ezen enzimek aktivitását, és segít megvédeni a bőrt a korai öregedéstől.

Forrás: Mibelle AG Biochemistry

 A természet ihlette, a tudomány megalkotta

A biomimetikus pentapeptid leutánozza egy bőrszerű tengeri anemon (APHC1), azaz tengeri rózsa mérgében található különleges fehérje hatását. Ugyanakkor ez a protein túl nagy és instabil molekula ahhoz, hogy bejusson az emberi bőrbe. Ezért is volt nagy siker a svájci laboratórium fejlesztése, amikor megalkotta a biomimetikus pentapeptid-59 molekulát, hiszen ez a peptid már elég kicsi és stabil ahhoz, hogy bejusson a bőrbe, és kifejtse hatását.

A biomimetikus pentapeptid-59 csökkentette a TRPV1 receptorok aktivitását akár 80 %-al is.
Így sokkal hatékonyabbnak bizonyult a tengeri anemon proteinjével szemben, ami „csak“ (akár) 26%-al csökkentette a receptorok aktivitását.

In vitro kutatások: Forrás: Mibelle AG Biochemistry

In vivo kutatások:

Rendszeres használat esetén a biomimetikus pentapeptid-59 a bőr érzékenységét
akár 26 %-al csökkenti.

pentapeptid-59 tartalmú krém 28 napos alkalmazása után:

Forrás: Mibelle AG Biochemistry

Összegezve: A neuro-kozmetológia új vívmánya, a biomimetikus pentapeptid-59 hatására azonnal javuló komfortérzet, magasabb érzékenységi küszöb az eredmény a túlzottan reaktív bőr esetében.

Tudomány és a fenntartható fejlődés

A mesterségesen megalkotott 5 aminosavból álló peptid ilyen formában való alkalmazása nem akadályozza a fenntartható fejlődést – nem kell a tenger értékes élővilágát megbolygatni a hatóanyag kinyeréséhez (tengeri anemon), és mint láthattuk, az eredeti fehérje hatékonyságát is túlszárnyalta.

Nem hiába, hiszen 2018. kémiai Nobel – díját is olyan kutatók kapták, akik bebizonyították, hogy a fehérjéken végzett irányított evolúció során sokkal hatékonyabb hatóanyagok állíthatók elő, és mindez környezetbarát formában valósítható meg.

 Neuro-kozmetikai terápia az érzékeny bőr minden típusára

 

  1. TISZTÍTÁS
  • A bőr tisztítását végezhetjük sensitive light arctejjel, amely már az előkészítési fázisban nyugtató hatással bír, és amennyiben szükséges, akkor a bőrt zsírtalanítjuk tisztító habbal.
  1. ENZIMES PEELING
  • Az enzimes peeling elengedhetetlen része a kezelésnek, hiszen az elhalt szarulemezkék gyengéd eltávolítása mellett a bőr pórusait mélyen tisztítja, a bőr színét egyenletesebbé teszi és fokozza a bőr légzését.
  1. MASSZÁZS
  • A nyugtató tonik alkalmazása után nagyon gyengéd relaxáló masszázst végzünk drainage technikával a bőrtípusnak megfelelő száraz vagy normál/vegyes bőrre való nyugtató krémmel. A krémhez adhatunk néhány csepp érzékeny bőrre való olajos esszenciát. A masszázs végén nyugtató tonikkal átitatott vattapamaccsal távolítjuk el a bőrön maradt krémet .
  1. MASZK FELVITELE
  • A kezelés nyugtató, tápláló fázisában vastagabb rétegben visszük fel a nyugtató maszkot (száraz bőr esetén akár 2 rétegben) a bőrre, majd hatóidő végén fecskendezzük a bőrt nyugtató tonikkal, és vattapamacs segítségével távolítsuk el a bőrön maradt pakolást.
  1. ZÁRÓ KEZELÉS
  • A kezelést a bőrtípusnak megfelelő nyugtató krémmel, illetve a nyugtató szemránckrémnek a szem körül való alkalmazásával zárjuk.

ALKALMAZOTT AFRODITA NEURO-SENSITIVE TERMÉKEK

… amelyek dermatológiailag teszteltek, 0 %  parfüm, szilikon, színezék és alkohol tartalmú, hypoallergén termékek.
Ezért még a legérzékenyebb bőrtípusoknál is alkalmazni tudjuk, korra és nemre való tekintet nélkül.

Termék megnevezése Aktív hatóanyagok Adagolás
Clean up Sensitive Light ARCTEJ ·  kamilla extraktum

·  panthenol

Adagolás: 5 ml

Kiszerelés: 500 ml

Clean up Chamomile sensitive TISZTÍTÓHAB (szükség szerint) ·  poliglükozidok

·  bisabolol

Adagolás: 3 ml

Kiszerelés: 200 ml

Clean up

ENZIMES PEELING

·  papain enzim

·  C-vitamin

·  tigrisfű kivonat

·  fehér agyag

Adagolás: 7 g

Kiszerelés: 100 g por

Neuro-sensitive NYUGTATÓ TONIK ·  biomimetikus pentapeptid

·  B5-provitamin

·  glycerol

Adagolás: 3 ml

Kiszerelés: 190 ml

Neuro-sensitive  NYUGTATÓ KRÉM normál –vegyes bőrtípusra ·  biomimetikus pentapeptid

·  ökológiai gazdálkodásból származó zöld tea kivonat

·  allantoin

·  bisabolol

·  E-vitamin

·  panthenol

Adagolás: 12.5 ml az arc, nyak, dekoltázs kezelésére (a masszázst is beleértve)

Kiszerelés: 50 ml tégely / 100ml tubus

Neuro-sensitive  NYUGTATÓ KRÉM száraz bőrtípusra ·  biomimetikus pentapeptid

·  avokádó olaj

·  E-vitamin

·  napraforgó olaj

·  bisabolol

Adagolás: 12.5 ml az arc, nyak, dekoltázs kezelésére (a masszázst is beleértve)

Kiszerelés: 50 ml tégely / 100ml tubus

Neuro-sensitive  SOS MASZK ·  biomimetikus pentapeptid

·  szűz, hidegen sajtolt jojoba olaj

·  mandula olaj

·  napraforgó olaj

Adagolás: 10 ml az arc, nyak, dekoltázs kezelésére

Kiszerelés: 150 mi tubus

Neuro-sensitive  NYUGTATÓ SZEMRÁNCKRÉM ·  biomimetikus pentapeptid

·  E-vitamin

·  jojoba olaj

·  bisabolol

·  B5-provitamin

Adagolás: 1 ml a szemkörnyék ápolására

Kiszerelés: 15 ml pumpás adagoló

EXTRA SENSITIVE Olajos esszencia ·         fehér tajtékvirág olaj

·         csipkebogyó olaj

·         boróka illóolaj

·         ciprus illóolaj

·         geránium illóolaj

·         citrom illóolaj

·         levendula illóolaj

Adagolás: 1,5 ml az arc, nyak, dekoltázs kezelésére

Kiszerelés: 30 ml pipettás üvegcsében

 

 

Kovács Adrienn

Kozmetikus és közgazdász, Az Afrodita Cosmetics oktató és bemutató kozmetikusa, szakmai vezetője

Vásárlás 100% biztonsággal! Új vásárlók* részére!
pénzvisszafizetési garancia

Az Afrodita Kozmetika kizárólag kiváló minőségű és ö s s z e t é t e l ű t e r m é s z e t e s szépségápoló termékekre szakosodott, és a tudomány legjavát kombinálja a természet legjavával.

Ha Ön bármilyen okból nem lenne megelégedve termékünkkel, minőségi garanciában, fél éven belül, az Apollos Bt. kérdés nélkül visszatéríti Önnek az árát, illetve lehetőséget biztosít más termékre becserélni!Tovább...

Keresés

Keresés név, hatóanyag és bőrtípus alapján

Hatóanyag szótár

Kozmetikus tanulóknak

Az Afrodita kozmetika cég számára kiemelten fontos a tanulók és a friss kozmetikus szakemberként végző pályakezdők támogatása.

Tovább

Hírlevél Feliratkozás

Facebook