Így napozz és barnulj okosan!

12 FoNTOS tudnivaló napozás esetére, ha nem a hólyagok gyógyításával akarod eltölteni
a nyaralásod!

NAPOZZ ÉS BARNULJ OKOSAN

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy „használjak-e naptejet, és ha igen milyen márkát, hányas faktorszámút, vegyek-e a gyereknek külön vagy kenjem rá a sajátomat”?

Megoszlanak a vélemények a szakemberek között is, pro és kontra milliónyi cikket és véleményt olvashatunk ez ügyben. Se pro, se kontra nem szeretnénk állást foglalni, inkább csak a figyelmedet akarjuk felhívni az esetleges veszélyekre!

Essünk át egy kis gyorstalpaló képzésen, és nézzük meg, hogy mit jelentenek az SPF faktorszámok (SPF = fényvédő faktor = sun protecting factor), mi az UVA, UVB jelentése, hogyan válaszd ki számodra a legjobb naptejet, napozás szempontjából milyen bőrtípusok léteznek.

Kezdjük az alapoknál:

JÓTANÁCS: az Afrodita Cosmetics szakemberei mindenképpen javasolják a napozó kozmetikumok használatát. Szinte kötelező jelleggel 11-16 óra között, illetve ezen időszakon túl is kifejezetten magas UV sugárzás időszakában. Természetesen mindannyian egyetértünk abban, hogy bizony 12-15 óra között, semmilyen napozószer nem nyújt számunkra 100%-os biztonságot a leégés ellen, csak az árnyék!

BŐRÜNK: legnagyobb szervünk a csodálatos bőrünk. Még csodálatosabb védelmi rendszerének köszönhetően egy átlag európai bőrtípussal rendelkező ember kb. 20 percet bír ki leégés nélkül. Ez persze függ ám attól is, hogy mennyire erős az UV sugárzás, és milyen bőrtípussal rendelkezik! Gyerekeknél és érzékeny bőrűeknél ez az idő jelentősen rövidebb lehet, akár 5-10 perc is!

ÚJAT VAGY RÉGIT: figyeljünk arra is, hogy minden évben új naptejet vegyünk, mert hiába nem járt még le a tavalyi, a meleg és az oxygén hatására elveszítheti védelmi funkcióját!

NAPSZEMÜVEG: bőrünk mellet a sugárzás elsősorban a szemünket tudja károsítani. Ezért nagyon fontos, hogy minőségi, bevizsgált UVA és UVB szűrős lencsékkel rendelkező szemüveget használjunk.

MI AZ AZ UV SUGÁRZÁS? A napfény egy kis része, kb. 5%-a, ultraviola sugarakból áll (UV). Az ultraviola sugarakat bontjuk UVA, UVB és UVC-re. Amennyiben a föld körüli ózon réteg kellően vastag lenne, akkor egyébként megszűrné a bőr számára káros sugarakat. Sajnos ma nem teljesen ez a helyzet.

AZ UVC: egyébként jelenleg nem jelent ránk veszélyt, mivel azt a föld ózon rétege kiszűri. Napozás szempontjából a másik kettőről fontos tudni néhány dolgot.
Mind a kettőnek van hasznos és káros tulajdonsága is.

AZ UVA SUGARAK: serkentik a pigmentképződést, és tőle ugyan nem égünk le, de mivel mélyen behatolnak a bőrbe (akár az irháig), ott akadályozzák a D-vitamin képződését, ami pedig gátolná az egyik leggyakoribb bőrrákfajta, a melanoma kialakulását. A szemre kimondottan káros hatással van, ezért megfelelő napszemüveggel tudunk ellene védekezni.

AZ UVB SUGARAK: ugyanakkor serkentik a D-vitamin képződését a bőrben (gátolva a melanoma kialakulását), segítik a barnulást, de ha nem vigyázunk, le is égünk tőle. Így az UVB sugarak jelentős mértékben hozzájárulhatnak a bőrrák kialakulásához. A szemben nem okoz komolyabb károsodást, de egy jó napszemüveg így is elkél.

AMIKOR A NAPTEJEN AZT A JELZÉST LÁTOD, HOGY „UVB”: Az ilyen napozószer véd az UVB sugaraktól! A terméken feltüntetett faktorszám arra utal, hogy az adott kozmetikummal mennyi ideig tartózkodhatunk a napon. Van erre egy számítási képlet, amit mindenki könnyen megtanulhat. Faktorszám x perc (az az idő, amennyit a bőrtípusunktól függően, leégés nélkül a napon tölthetünk). Például: SPF 10 x 20 perc (átlag bőrtípus) = 200 (kb 200 percig lehetsz a napon leégés nélkül). Ha 5 perc alatt leégünk, akkor ugyanez így néz ki egy SPF 30 krémmel: 30 x 5 = 150 perc. Oltári nagy tévedés, ha valaki azért vesz magasabb faktorszámú tejet, hogy majd az jobban védi. Nem védi jobban, csak hosszabb ideig! Természetesen itt megemlítendő, ha kijövünk a vízből, megizzadunk, újra be kell kennünk magunkat.

AMIKOR A NAPTEJEN AZT A JELZÉST LÁTOD, HOGY „UVA”: Védi a bőrünket az UVA sugaraktól! Az UVA sugarak felelősek a napozás okozta bőröregedés  (foto-öregedés) felgyorsulásáért, a napallergia kialakulásáért és a rákos sejtek elburjánzásáért. Ezek tudatában érdemes olyan kozmetikumot választani ami UVB és UVA szűrős is egyaránt.

A NAPOZÁS ÉS A BŐRTÍPUSOK KÖZÖTTI ÖSSZEFÜGGÉS: 6 féle bőrtípust különböztetünk meg. Az első 4 típus az ún. európai, az 5.- 6. az arab és afrikai.

Az 1. típusba az ún. skandínáv típusok tartoznak. Fehér, szeplős bőr, kék vagy zöld szem, szőke illetve vörös haj jellemző rájuk. Egyáltalán nem barnulnak le. Nagyon gyorsan vörösre, hólyagosra ég a bőrük. 15 perc alatt leégnek.

A 2. típus annyiban különbözik az előzőtől, hogy valamelyest barnul is a bőre.

A 3. típusba a barnább bőrű, szőkésbarna, barna hajú, barna szemű emberek tartoznak. Jól barnulnak és kb. 30 percet is a napon lehetnek védekezés nélkül.

A 4. típust a kreol bőrű, barna szemű, sötét hajú emberek alkotják. Könnyen barnulnak, de a védekezésre ők is rászorulnak.

Az 5. és 6. bőrtípusúak bőrszine a sárgásbarnától a sötétbarnáig terjed, hajuk sötét, szemük úgyszintén. Jellemzőjük, hogy nem égnek le.

BŐRTÍPUSTÓL FÜGGŐEN MILYEN NAPVÉDŐT HASZNÁLJ?

Az 1. bőrtípusba tartozók és gyerekek, min. 30 faktoros fényvédőt használjanak.

A 2. bőrtípusba tartozók min. 20 faktoros fényvédőt használjanak.

A 3. bőrtípusba tartozók min. 10 faktoros fényvédőt használjanak.

A 4. 5. 6. bőrtípusba tartozók alacsony faktorszámú fényvédő készítményeket is használhatnak, vagy csak sima bronzosítókat.

AUTÓBAN, ABLAKÜVEG MÖGÖTT: az autókban általában csak a szélvédő UV szűrős. Így az oldalsó üvegeken keresztül kezünket, arcunkat éri az UV sugárzás. Hosszú utazás alatt érdemes ezeket a testrészeket UV szűrős fényvédővel bekenni.

SPORTOLÁS, MUNKA A SZABADBAN: a fedetlen testrészeket mindenképpen le kell védeni UV szűrős fényvédővel.

NAPERNYŐ ALATT: a napernyő árnyékában ugyanúgy le lehet barnulni, mint a tűző napon, csak mégsem égünk meg. A napernyő megszűri az UV sugarakat, de nem teljesen, amitől szép barna színt kaphatunk.

AZ AFRODITA COSMETICS Sun Care fényvédő termékei 6-30 faktoroszámmal rendelkeznek és kiváló „természetes védelmet” nyújtanak a leégés és a fotó-öregedés ellen. Segítenek a bőr hosszan tartó barnaságának elérésében, frissességének és a rugalmasságának a megőrzésében.

NEM TARTALMAZNAK: parabént, vazelint, mesterséges színezőanyagokat.
TARTALMAZNAK: a már előzőleg említett UVA és UVB szűrőket, gondosan válogatott hatóanyagokat, mint például a dióolaj, sárgarépaolaj, kókuszdióolaj, E-vitamin, kamilla kivonat, aloe vera, béta-glükán, panthenol.

TESZTEK: Minden termék bőrgyógyászatilag tesztelt és hipoallergén parfümmel illatosított, melynek alapja a kókuszdió és dinnye aromája, amelyek csökkentik az allergiás reakciók kockázatát.

Vásárlás 100% biztonsággal! Új vásárlók* részére!
pénzvisszafizetési garancia

Az Afrodita Kozmetika kizárólag kiváló minőségű és ö s s z e t é t e l ű t e r m é s z e t e s szépségápoló termékekre szakosodott, és a tudomány legjavát kombinálja a természet legjavával.

Ha Ön bármilyen okból nem lenne megelégedve termékünkkel, minőségi garanciában, fél éven belül, az Apollos Bt. kérdés nélkül visszatéríti Önnek az árát, illetve lehetőséget biztosít más termékre becserélni!Tovább...

Keresés

Keresés név, hatóanyag és bőrtípus alapján

Hatóanyag szótár

Kozmetikus tanulóknak

Az Afrodita kozmetika cég számára kiemelten fontos a tanulók és a friss kozmetikus szakemberként végző pályakezdők támogatása.

Tovább

Hírlevél Feliratkozás

Facebook