A barna bőr művészete önbarnítókkal

A BARNA BŐR MŰVÉSZETE ÖNBARNÍTÓKKAL

Fehér vagy barna bőr? Mai napig mindkét tábor szép számmal képviseli magát, hiszen vannak barna bőr imádók és vannak a porcelán fehér bőr rajongói. Az elmúlt évtizedekben számos divathullám hatására barnultunk, vagy éppen világosítottuk arcbőrünket, ugyanakkor a trend korszakonként és kultúránként is változó.

Emlékszem, a 80-as, 90-es években nem is vettünk fel addig rövid szoknyát, vagy nadrágot, amíg nem szedtünk össze egy kis barna színt. Szinte kötelező volt mozdulatlanul feküdni órákig a balatoni nap sugarai alatt és ciki volt barna szín nélkül haza térni. Nem igen hallottunk az UV sugárzásról, szabadgyökökről, maximum alacsony faktorszámú naptejet használtunk, de leginkább barnulást fokozó „csodaszerekkel” kentük magunkat. Megemlítem, órákig fekhettünk nagyobb leégés nélkül a délelőtti, délutáni napon.

A szoláriumok megjelenésével már télen sem kellett mellőznünk az egészséges bőrszínt (édesapámtól gyakran megkaptuk, hogy menjünk már kicsit a napra, mert olyan hókadt és sápadt a bőrünk). Majd egyre többet olvastunk az UV sugarak károsító hatásáról, melanómáról, fotó-öregedésről… , tudatosabbak lettünk ezen a téren is. Évről-évre egyre több ember tartozik rizikócsoportba, ők nem élvezhetik a természetes napsugarakat felhőtlenül, de szeretnének barna bőrt.

Jó hír a barna bőr szerelmeseinek, hogy napjainkban már jó minőségű, kellemes gyümölcsös illatú önbarnítókkal érhetjük el a szép, egészséges barna bőrszínt évszaktól függetlenül. Előfordulhatnak kellemetlen tapasztalataink a nem túl jó minőségű, vagy ún. első generációs önbarnítók alkalmazásával. Mai napig hallom vendégeimtől, hogy a jellegzetes, nem túl kellemes illat, a világos ruhákon hagyott foltok, a sárgás bőrszín, foltosodás, néhol túlzott sárga tónus, elriasztja őket a próbálkozástól. A jó minőségű termékek természetes összetevőket tartalmaznak, aranylóan fénylő bőrszínt biztosítanak. Találhatunk belőle paraffin mentes vagy akár vegán terméket is, míg az intenzív hatást kedvelők extra erős változatú termékeket is alkalmazhatnak.

Mitől is lesz barna a bőrünk, ha önbarnítót használunk?

A készítményekben természetes önbarnító komplexumok segítik a barna bőr elérését. Ezek természetes növényi összetevők, mint pl. a DHA (Dihydroxiacetone) és az Eritrulóz.  

Cukormolekulákat tartalmaznak, melyek a szervezetben is jelen vannak, és amelyek teljesen természetes módon adnak napbarnított megjelenést, miután reagálnak a bőrben jelen lévő fehérjékkel, aminosavakkal. A szaruréteg keratinjának aminosavaival lépnek reakcióba, ami során barnás színű, ún. melanoidok képződnek.

A DHA általában 3-5%-ban van jelen a termékekben és ez felelős a sárgás árnyalatért., cukorrépából állítják elő a glicerin fermentációjával. A bőr legfelső rétegében hat, gyorsan fejti ki hatását, felvitele után pár óra múlva indul be a barnító hatás és pár napig élvezhetjük az elért szép színt.

Az Eritrulóz egy keto-cukor, amit piros bogyós gyümölcsökből vonnak ki és általában 1-3%-ban tartalmazzák az önbarnítók. Mélyebb és tartósabb eredményt biztosít, mint a DHA. Finomabb tónusú, bronzosabb színárnyalatot ad. Lassabban fejti ki hatását, ami akár 2-3 nap is lehet és kevésbé intenzív hatású. A két összetevőt előszeretettel alkalmazzák együtt az önbarnító készítményekben, hiszen tökéletesen kiegészítik egymást, az említett tulajdonságaik miatt.

Manapság vannak DHA mentes önbarnítók is, melyekben újgenerációs peptidek hatnak a saját melanin termelésünkre.

Láthatjuk, napjainkban semmi nem állhat útjába az aranybarna bőrszín elérésének, amelyet tartósan biztosíthatunk. Ami még nagyszerű benne, hogy az elérni kívánt barnaság intenzitását az alkalmazás gyakoriságával mi magunk szabályozhatjuk. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, hosszan tartó, egyenletesen szép barna bőrünk lesz az alkalmazás után.

Mik ezek az arany szabályok?

  1. Mielőtt az önbarnító krémet elkezdjük használni, alaposan radírozzuk le a bőrfelszínt! Ez az alapja mindennek, hiszen a lehullani készülő szarulemezkéket eltávolítjuk, így hosszabb ideig marad majd szép barna a bőr. Ehhez választhatunk magőrlemény, vagy akár kapszulázott aktív szén tartalmú peelinget is. Utóbbi méregtelenítő és detox hatással készíti elő bőrünket. A peelinget többször használjuk majd, hiszen, ha már kezd kopni a szín, egy alapos radírozással a maradék eltávolítható, majd újra alkalmazzuk az önbarnító krémet.
  2. Az önbarnító krém felvitele előtt a szárazabb bőrfelületet ajánlott hidratáló testápolóval bekenni, mert a szárazabb testrészek, mint a kézfej, sarok, térd, könyök, sokkal több krémet tud felszívni, így ezek a részek barnábbak lehetnek a krém felvitele után. Figyeljünk viszont, hogy olajmentes, vizes bázisú testápolót alkalmazzunk! Egyszerre mindig csak kevés krémet vigyünk fel a bőrre, egyenletesen eloszlatva, ezzel elkerülhető a nem egységes színeződés. Az önbarnító lotiont vékony, egyenletes rétegben vigyük fel az arcon kezdve, a szemhéjakra, szemöldökre is. A szemöldökről (szőrökről) óvatosan tonikos vattával távolítsuk el a felesleget. Fontos, hogy száraz bőrfelszínen alkalmazzuk a lotiont! Az arc után a nyakon, felsőtesten folytassuk a krém felvitelét (háton segítségre lesz szükségünk), majd a csípő, lábak következnek (először egyiket végig, majd a másikat is), végül a talpon, lábfejen nagyon keveset viszünk fel és utoljára következnek a kezek. Ha befejeztük a krém felvitelét, mossunk azonnal kezet, hogy a tenyér és az ujjaink között ne legyen a bőr túlzottan színes, illetve ezeken a részeken is alkalmazzunk testápolót! Ügyeljünk arra, hogy szánjunk elég időt az önbarnító egyenletes eloszlatására, mert az eredmény akkor lesz tökéletes. A felvitel befejeztével várjuk meg, amíg teljesen felszívódik a lotion a bőrbe. A kívánt árnyalat a felvitel gyakoriságától függ. Használjuk minden nap, amíg a kívánt barnaságot el nem érjük, így a barnaság mértékét mi határozhatjuk meg. Az elért szín megtartásához heti 1-2 alkalommal alkalmazzuk a krémet. Ha már nem szép egyenletes a szín (ez természetes folyamat), radírozzuk le a bőrt és kezdjük elölről a krém használatát. Ha sokat sportolunk, vagy intenzíven izzadunk, ott kifehéredhet a bőr, ezeken a részeken pótoljuk intenzívebben.
  1. Annak érdekében, hogy a barnaságot a lehető leghosszabb ideig megőrizzük, a mindennapi bőrtisztításhoz, fürdéshez, használjunk erőteljes tisztító tenzidek (SLS, SLES mentes) nélküli habot. Finoman, gyengéden tisztíthatjuk a bőrt, így szép színe tovább megmarad. A tisztító hab arcon, illetve egész testen alkalmazható, beleértve a smink eltávolítását is.
  1. Ha igazi WOW hatású, aranylóan fénylő bőrt szeretnénk, akkor különféle termékekkel egészíthetjük ki a bőrápolási rutinunkat. Létezik már olyan önbarnító termék, amely a barnulás közben a lerakódott zsírpárnákat is csökkenti, illetve fényvédővel is rendelkezik. Ne felejtsük el, hogy az önbarnítóval barnult bőr nem ad védelmet a káros UV sugarakkal szemben. A képződő melanoidok nem adják ugyanazt a természetes védelmet, mint amit a napfényhatás során keletkező melaninok.

A megszerzett szín megtartását hosszabbíthatjuk a direkt erre a célra kifejlesztett testápolóval – ez vonatkozik a napbarnított színre is. Alkalmakra, nyári estékre pedig fokozhatjuk a hatást arany szemcséket tartalmazó illatos olajjal, ami a ragyogó csillogás mellett a nedvességet is pótolja. Ezáltal még hosszabb időre biztosítja a tökéletes barnaságot.

Az önbarnító termékekkel gond nélkül élvezhetjük az UV sugárzás mentes barnulást, de ne feledjük itt is a mértékletességet és a megfelelő fényvédelmet amikor napon tartózkodunk!  

Kovács Adrienn

Kozmetikus és közgazdász
Az Afrodita Cosmetics oktató és bemutató kozmetikusa, szakmai vezetője

Vásárlás 100% biztonsággal! Új vásárlók* részére!
pénzvisszafizetési garancia

Az Afrodita Kozmetika kizárólag kiváló minőségű és ö s s z e t é t e l ű t e r m é s z e t e s szépségápoló termékekre szakosodott, és a tudomány legjavát kombinálja a természet legjavával.

Ha Ön bármilyen okból nem lenne megelégedve termékünkkel, minőségi garanciában, fél éven belül, az Apollos Bt. kérdés nélkül visszatéríti Önnek az árát, illetve lehetőséget biztosít más termékre becserélni!Tovább...

Keresés

Keresés név, hatóanyag és bőrtípus alapján

Hatóanyag szótár

Kozmetikus tanulóknak

Az Afrodita kozmetika cég számára kiemelten fontos a tanulók és a friss kozmetikus szakemberként végző pályakezdők támogatása.

Tovább

Hírlevél Feliratkozás

Facebook